| 0 212 555 94 94

Bize Ulaşın

0 212 555 94 94
0 212 555 94 94

Sektör Gelecek Yıla İyi Hazırlanmalı

Koronavirüs’e önlem olarak yoğun şekilde devam eden medikal maske üretimi, bugün Türkiye’de birçok üreticinin gündeminde. İrili ufaklı birçok işletme bu alanda yatırım ve üretim yapıyor. Ancak Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Hüseyin Öztürk’e göre bu durum yakın gelecekte risk arz ediyor. Hüseyin Öztürk, ihracatçı firmaların ticaret savaşlarını iyi değerlendirmeleri ve SWOT analizlerini iyi yapmaları gerektiğini önemle vurguluyor. MHGF Başkanı, 13 Haziran 2020 tarihinde katıldığı A Para televizyon programında hem bu konuyu ele aldı, hem de önümüzdeki bir yıl içinde sektörü nelerin beklediğine işaret etti.

Sektörü Maske Değil, İhracat Taşır

Yurtdışı pazarlarda ticari savaşlardan dolayı ülkemize büyük fırsatlar doğacağına dikkat çeken MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk, şu bilgileri verdi: “Hazır giyim sektörü olarak son üç ay içerisinde yaklaşık yüzde 65’lik kayba uğradık. Avrupa’daki paydaşlarımızdan İngiltere, İtalya ve İspanya’da piyasa bu süre içinde kapalıydı. İngiltere’de AVM’de Haziran’ın üçüncü haftasında açıldı. Avrupa’nın hazır giyim ihtiyacını Türkiye karşılıyor. Bu dönem içerisinde medikal tekstilde önemli yatırımlar yapıldı. Birçok firma sahibi maske üretimine yönelik yatırım yaptı. Bu durum gelecekte sorun oluşturabilir. Medikal tekstilde satış izni geç verildi. Kısa çalışma ödeneği ve uygun şartlardaki krediler için yetkililere teşekkür ediyorum. Avrupa’daki hazır giyim tüketiminde yüzde 50’lik bir daralma bekleniyor. Sektör adına sorunlar piyasa açıldıktan sonra daha çok hissedilir hale gelecek. Kredi borçlarının 2021 Haziran Ayı’na taşınması gerektiğine inanıyorum. Bütün olumsuzluklara rağmen ülke olarak avantajlara da sahibiz. AB ile Uzakdoğu ve ABD ile Uzakdoğu arasındaki ticaret savaşları içerisinde bizim sektörün büyük avantajı var. Öncelikle işbirliğimizi ve kapasitemizi artırmamız gerekiyor. Yılsonuna doğru bu konudaki avantajları yakalayacağız. Ama şu anda tedbirli davranmalıyız. KGF’nin verdiği krediler, sektör için çok önemli. Eximbank’în verdiği kredilerde önemli bir prosedür uygulandı. Bence Eximbank’ın bu prosedürlerden çıkması gerekiyor” dedi.

Swot Analizleri En İyi Şekilde Yapılmalı

Yeni müşteri analizlerinin dikkatli bir şeklide yapılması gerektiğini vurgulayan Öztürk, konuşmasını şöyle tamamladı: “Avrupa’daki pazar payımızı artırmak için öncelikle kendimizi gözden geçirmeliyiz. Gerek salgın, gerekse yeniden yapılanma dönemleri için dijital ortama, yalın ve daha hızlı üretime odaklanmamız gerekiyor. Sektörün bu durumu dikkate alarak kendini tedavi etmesi ve fırsatları değerlendirmesi gerekiyor. Uzakdoğu’ya verilen siparişlerin bir kısmı bize dönebilir ama bu noktada bazı tehditler de söz konusu. Hazır giyim, dalgalı kurdan dolayı büyük zarar gördü. Enflasyon ve döviz endekslerinin altında kaldık. Müşteri dalgalı kur nedeniyle fiyatlarımızı tabana çekti ve daha sonra biz fiyatları yukarıya çekemedik. Yeni alacağımız taleplerde bu hataya düşmezsek hepimiz için iyi olur. Kapasite konusunda firmaların yurtdışı siparişleri proje bazlı çalışması ve projeleri ülke içinde tutmaları gerektiğini düşünüyorum. Şartlar böyle olunca firmalar swot analizlerini en iyi şekilde yapmalılar. Hazır giyim sektörü olarak ekonominin içindeki sıcak parayı toplayan sektörlerden biriyiz. Bu yönümüzle istihdam ve işsizlikle doğrudan ilişkiliyiz. 2020 yılı, tüketici ve üretici için bir kayıp yılıdır. 2021’e ciddi bir şekilde hazırlanmamız gerekiyor.”
Haber Merkezi - 2020-11-07