Bize Ulaşın

0 212 555 94 94
0 212 555 94 94

Dünyanın Gözü Giyim Sektörümüzde

Türk hazır giyim sektörü Covid-19 salgınının olumsuz etkilerini en aza indirmek için yeni çıkış yolları ararken, dünya devi alım gruplarının üst düzey yöneticileri, pandemi günlerinde yeni satın alma stratejilerini paylaştılar. Yeni dönemde Türkiye de ilk kez online ve offlineda olmak üzere hibrit bir panel yöntemi ile toplantı gerçekleştirildi. Bu yönü ile sektör, dijital döneme yenilikçi bir başlangıçla dünyaya Türk hazır giyim adına oyuna güçlü döndüğü mesajını verdi. H&M, Otto, Bestseller, s.Oliver, Spring Near East Manufacturing, Newtimes, Penti ve LC Waikiki’nin üst düzey yöneticileri “yeni normalde” Türkiye ve rakip ülkelere bakış açılarını Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin (TGSD) online düzenlediği “Gelecek Satın Alma Stratejileri ve Beklentileri” panelinde dile getirdiler. 15 Temmuz tarihinde gerçekleşen ve Bregla sponsorluğunda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan TGSD Başkanı Hadi Karasu genel olarak 2019’un ve 2020’nin ilk aylarının çok başarılı geçtiğini, ancak pandemi ile beraber Mart Nisan ve Mayıs aylarında yüzde 50’leri bulan oranlarda düşüş yaşadıklarını söyledi. Pandemi sonrasında dünyanın artık tedarik zinciri yönetiminin yeniden yapılanması gerektiği konusunda hem fikir olduğunu vurgulayan Hadi Karasu, konuşmasına şöyle devam etti:

Avrupa’da Satılacak Ürün Avrupa’da İçinde Üretilmeli

“Başkan Yardımcısı olduğum Euratex’in toplantılarında yeni tedarik zincirinde Avrupa’da satılacak ürünlerin Avrupa ve yakın çevresinden tedarik edilmesinin zorunlu hale geldiğini ve bunun temel strateji olması gerektiği söyledim. Bu çerçevede hazır giyim üretiminde bölgenin en etkili ülkesi Türkiye. Avrupa’nın hazır giyim ihtiyacının çok önemli bir kısmını Türkiye karşılayabilir. Bunun için küçük üretim adetlerini de yapabilecek şekilde üretim ve lojistik alt yapılarımızı geliştirmiş, dijitalleşmeyi tamamlamış, sürdürülebilirlik gereklerini yerine getirmiş, akıllı tekstilden akıllı giysileri hazırlayabilecek inovatif yapıyı geliştirmiş olmamız gerekiyor. Hızlılık ise zaten bizim genetiğimizde olan bir şey. Tüm bunların yanında pandemi bize artık fast fashion yerine yine hızlı ama sezonsal üretime geçilmesi gerektiğini öğretti. Dolayısıyla üçer aylık aralarla koleksiyon yapan bir ülke formatına bürünmemiz gerekiyor ki bölgenin tedariğini sağlayalım. 

Amarika’da Büyük Avantajımız Var

ABD için ise durum farklı olduğunu söyleyen Karasu, ABD’de ölçek ekonomisinin önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “ABD’de ölçek ekonomisi önemli. Orada da büyük bir avantajımız var. Bu pazarda bizim büyümemiz lazım. Şu anda hem ABD-Çin savaşı hem de pandemide yaşananalar dolayısıyla Amerika kendine yeni partner arıyor. Bu nedenle gözü kesinlikle Türkiye’nin üstünde. Ancak bizim de ölçeğimizi genişletmemiz ve tedariki Türkiye sathına yaymamız lazım. Türkiye 17,5 milyar dolar ihracat yaparken Çin 170 milyar dolar ihracat yapıyor. Dolayısıyla bizim bir bu kadar daha ihracatımızı genişletmemiz gerekiyor. ABD’nin ölçek talebini karşılayabilecek çok büyük firmalarımız var. Amerika pazarında arzu edilen sonucu almak için bu firmalarımızı daha çok desteklememiz gerekiyor. Pandeminin artık normalize olmasını beklediğimiz Mart 2021 dönemine kadar bizim her türlü talebi karşılayacak alt yapıyı oluşturmamız lazım. Öte yandan sivil toplum örgütleri ve devlet iş birliği ile yeni oluşacak Ticaret anlaşmalarında Türkiye’nin çok daha etkili olmasını sağlamalıyız.”

Sektörün Geleceğine Işık Tutacağız

Bregla CEO’su Tanzer Gözek ise konuşmasında bu yıl altıncısını gerçekleştirdikleri etkinlikte sektörün önde gelen temsilcilerinin Türk hazır giyim endüstrisinin geleceğine ışık tutacağını söyledi. Pandemi sürecinden çıkış yollarının da değerlendirileceğini anlatan Gözek, online düzenlenen etkinliğin sektördeki pek konuya ışık tutacağını sözlerine ekledi.

2021’de Tekstil Sektörü Atağa Kalkacak

Panelde H&M Türkiye Ülke Müdürü Leyla Ertur, LC Waikiki Tedarikçi Geliştirme Direktörü Şenol Dallı, Newtimes Ülke Müdürü Banu Yumrutaşlı, s.Oliver Türkiye Genel Müdürü Nilay Topçu: Spring Near East Manufacturing CEO’su Şafak Kıpık, Penti Tedarik Zinciri Direktörü Çağlar Belirgen, Otto International Genel Müdürü Merih Dağcı:, Bestseller Ülke Müdürü Güzide Anıl, Narkonteks Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Narbay ve Yeşim Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Şankaya gibi sektörün tanınan isimleri birer konuşma yaptı. Pandemi döneminde sektörün büyük tecrübe edindiği görüşünde birleşen sektör temsilcileri, 2021 yılında hazır giyim sektörünün yeniden atağa kalkacağını ifade ettiler.
Haber Merkezi - 2020-11-07